вход

потребителско име:

парола:

забравена парола »
регистрация »
Имам код

бързо търсене


Търсене по цена:

от до
разширено търсене »

акцент

избор по марка

промоция

Tombow - Подарък

Оригинален консуматив за всеки закупен продукт с марката Tombow.

Inoxcrom - Подарък

С всеки закупен продукт на Inoxcrom - Подарък Детска писалка Inoxcrom.

Pen речник

 

Писалка

Писалката е пишещ инструмент, който има резервоар с течно мастило на водна основа. Мастилото автоматично се спуска към писец и при писане не се изисква никакъв натиск. Пълненето на резервоара може да се извърши чрез зареждане на нов патрон с мастило, чрез пипетка или чрез вътрешен механизъм, който изсмуква мастило през писеца в резервоара. Този начин е възможен с помощта на бутало. Писалките, които дават възможност да им се сменят патроните, често позволяват да се зареждат и с изсмукване през писеца. В този случай, патронът се замества с устройство, подобно на спринцовка, наречено конвертор.

Ролер

Ролерът е пишещ инструмент, който използва същия механизъм като химикалките, но пише с мастило на водна или гелова основа. Мастилата за ролери са по-редки, по-добре попиват в хартиената повърхност и изискват по-лек натиск при писане.

Химикалка

Химикалката е модерен пишещ инструмент. Върхът и е снабден с малко метално топче, което е разположено в специално гнездо, точно под резервоар с мастило. При триене на върхът в хартиената повърхност топчето автоматично се омаслява с плътно мастило на маслена основа. Затова при писане с химикалка се изисква по-голям натиск. Металната сфера се произвежда от месинг, стомана или волфрамов карбид и е с големина от 0.7 мм до 1.2 мм в диаметър.

Автоматичен молив

Автоматичният молив е молив, който изглежда като химикалка, но има вътрешен механизъм, който избутва тънкия графит през върха. Като стандартен молив, автоматичният също има на върха си гумичка. Автоматичните моливи дават възможност да се постигне постоянна и равномерна дебелина на линиите, удобство при техническа работа за чертане и писане.

Стилус

Стилусът е пишещо средство, обикновено с тясна и издължена форма, подобно на химикалка. В миналото се изработвали от тръстикови стебла, кости или метал, а днес и от пластмаси. Използвали се главно за писане върху восъчни плочки, но в съвременния свят са познати най-вече като инструмент за удобна навигация за електронни бележници и персонални дигитални устройства (PDAs).

Писец на писалка

Писецът е част от писалката, която влиза в директен допир с повърхността, върху която се пише. Чрез писецът се доставя мастило до хартията и се извършва процесът на писане. В днешно време най-добрите материали за изработването му са неръждаема стомана и злато.

Връх на писалка

Върхът е част от писалката, която влиза в директен допир с повърхността, върху която се пише. Това е заостреният край на писеца, с който всъщност се осъществява процесът на писането.

Иридиев връх

Върхът на писеца се покрива с твърд, устойчив на износване метал, обикновено от групата на платинените метали, като най-често се използва иридий.

Пълнител/Патрон

Той представлява контейнер за мастило. Писалката има резервоар, където се поставя патрона, зареден с мастило. Той е подвижен, след изразходването му се заменя с нов.

Конвертор

Писалките, които дават възможност да се зареждат с патрони, често позволяват да се зареждат и с изсмукване на мастило през писеца. В този случай, патронът се замества с устройство, подобно на спринцовка, което се нарича конвертор. Конверторът изсмуква мастило през писеца в резервоара с помощта на бутало.