вход

потребителско име:

парола:

забравена парола »
регистрация »
Имам код

бързо търсене


Търсене по цена:

от до
разширено търсене »

акцент

избор по марка

промоция

Tombow - Подарък

Оригинален консуматив за всеки закупен продукт с марката Tombow.

Inoxcrom - Подарък

С всеки закупен продукт на Inoxcrom - Подарък Детска писалка Inoxcrom.

За типовете пишещи средства

 

За писалките

Писалката е пишещ инструмент, който има резервоар с течно мастило на водна основа. Мастилото автоматично се спуска към писец и при писане не се изисква никакъв натиск.

Най-ранното писмено доказателство за съществуването на писалка с резервоар за мастило е от 10 век. През 953 год. халифът на Египет заповядал да му направят пишещ инструмент, който няма да цапа ръцете и пише чрез писец и мастило, а мастилото да е в резервоар, вътре в писалката. По-късно през 1636 год. в своя труд Deliciae Physico-Mathematicae германския изобретател Даниел Швентер описва писалка, направена от 2 пера едно в друго, като едното служи за резервоар за мастилото. Прогресът в усъвършенстването на качествени писалки бил бавен процес до средата на 19 век. През 1827 год. румънският изобретател Петрак Поенару (Petrache Poenaru) получил френски патент за създаването на първата писалка с заменящ се патрон с мастило. След 1850те години започнали да се появяват много патенти и подобрения, но писалките получават известност и масова употреба едва след като били направени три важни открития: златният писец с иридиев връх, твърдата гума и свободно течащото мастило.

Днес модерната писалка използва функционален златен писец с иридиев връх. За първи път иридиевия връх е открит през 30-те години на XIX век. Самият писец се изработва от неръждаема стомана или злато в най-разпространеният вариант от 14 Kt или 18 Kt. Златото се смята за най-подходящият метал за направа на перото поради неговата податливост на обработка и устойчивост срещу корозия. Върхът на писеца се покрива с твърд, устойчив на износване метал, обикновено от групата на платинените метали (основните три метала са желязо, никел и кобалт, като се смесват в различни комбинации). Иридият е най-често използвания метал за покритие на върха, макар да се срещат и други. Произвеждат се и писалки, чиито върхове не се покриват с твърд метал, но те се износват много по-бързо

Въпреки че химикалките са най-разпространените пишещи инструменти, писалките запазват своята популярност сред колекционерите и ценителите на по-елегантният и изтънчен маниер на писане. Според проучвания на компанията Parker най-бързо развиващите се пазари за писалки са Европа, далечния и средния Изток.

За химикалките

Химикалката е модерен пишещ инструмент, който функционира с помощта на малко метално топче, разположено в специално гнездо, точно под резервоар с мастило.

Поради своята ниска цена, надеждност и лесна поддръжка, химикалката се налага като масово пишещо средство и измества писалката. Нейното създаване и усъвършенстване отнема доста дълъг период от време. Химикалката се свързва с трима изобретатели, но първият патент е записан на 30 октомври, 1888 на името на Джон Лауд. По-късно братята Ладислас и Георг Биро подобрили изобретението на Лауд и така започнали да се произвеждат химикалки за продажба. През 1945 Барон Марсел Бич най-накрая разрешил проблема с протичането на мастило и започнал да произвежда химикалките Bic в Париж. С годините много подобрения били направени, свързани с металното топче, резервоарът за мастило, самата консистенция на мастилото, различните части от тялото на химикалката. Голямо било и разнообразието от материали, които се използвали за направата на частите, като например метали, пластмаси и химически съединения. В началото се ползвало стоманено топче за върха, по-късно то се заменя с волфрамов карбид, поради неговата по-голяма устойчивост към деформиране.

Месингът също е предпочитан метал за направата на различни части на химикалките, както и алуминий или неръждаема стомана. За по-скъпите пишещи инструменти са използвани покриния от ценни метали като злато, сребро и платина. Пластмасата набира все по-голяма приложимост за изработване на тялото, резервоарът за мастило, капачката или автоматичното копче за прибиране на писеца. Важни предимства са нейната лекота, устойчивост на корозия, ниска цена и лесна обработка.

В сравнени с ролерите и писалките, химикалките изискват повече натиск при писане, заради плътността на мастилото. Химикалката е подходящо пишещо средство за попълване на документи, при които е от важно значение да се натиска, като например при попълването на бланки, които се състоят от няколко пласта хартия и надписът се копира на всички пластове. При такива документи върховете на другите пишещи средства могат лесно да се повредят.

За ролерите

Ролерът е пишещ инструмент, който използва същия механизъм като химикалките, но пише с мастило на водна или гелова основа.

Ролерите се появяват в 80те години на 20 век. Първоначално били създадени да съчетаят предимствата на механизма при химикалките и лесното писане с мастила на водна основа както при писалките. Геловете за ролери обикновено съдържат пигменти, които липсват при течните мастила, защото би се получила седиментация и багрилните вещества ще се утаят. Плътността на геловете позволява да се използват пигментите, за да се създават по-ярки и наситени цветове. По-тежките пигменти дори дават възможност да се създаде метален или блестящ ефект при писане.

Особености на ролерите:
- Основно предимство е по-малкият натиск при писане. Така ръката не се натоварва, спестява се енергия и се подобрява комфорта.
- Мастилата дават възможност да се постигне голямо разнообразие от цветове.
Мастилата на водна основа се нуждаят от повече време, за да изсъхнат върху повърхността на хартията, за да не се получи размазване.

За автоматичните моливи

Автоматичен молив (mechanical или propelling pencil) е молив, който изглежда като химикалка, но има вътрешен механизъм, който избутва тънкия графит през върха. Този пишещ инструмент е създаден в Англия през 1822 год. от Сампсън Мордан и Габриел Ридъл. Първите моливи имали техните инициали SMGR. Те продължили да произвежда моливи до Втората световна война, когато фабриката им била бомбардирана. В периода 1822 – 1874 год. повече от 160 патента били регистрирани във връзка с подобряването и усъвършенстването на автоматичните моливи.